Professional Foley

Hvad er nu det for noget...?

Når man ser en spillefilm eller en reklame i TV, tænker man måske at alt lyden er optaget direkte "on location", men faktisk er det i langt de fleste tilfælde primært stemmerne, der er optaget "live". Alle lydeffekterne bliver lagt ind efterfølgende og bliver for det meste lavet af en professionel foley-artist.

En foley-artist er den lyd-skuespiller, der laver lyd direkte til filmen - altså imens filmen kører kigger de, og laver de fodtrin, personen i filmen har, knirker med dørene, laver lydene til slagsmålene osv.

Ja, det lyder rigtig sjovt at lave, men det er også meget krævende og hårdt. For en professionel foley-artist tager det 1-2 uger (fuldtid) at lave lyd til en spillefilm. Herefter skal den lyd, der så er optaget, så sættes ind i filmen, trimmes og times 100%, så der ikke er udsving mellem det er høres og det, der ses.

En foley er bestemt ikke uvæsentlig - det er netop dét element, der sammen med musikken

Se disse to eksemper...

Det første eksempel er en reklame, der er lavet på italliensk. Herefter er der lavet en foley-lyd til reklamen (intet er originalt), hvorefter den er dubbet af SpeakOnlines dygtige speakere. Så vi leverede et såkaldt "M+E mix", som står for Music and Effects, til filmen.

Dette andet eksempel er til en biografreklame, hvor SpeakOnline både har lavet Foley og har komponeret baggrundsmusikken udfra kunden egne ønsker. Først blev reklamen produceret i alm. stereo, hvorefter kunden valgte at få lavet et andet mix i surround.
- denne reklame blev efterfølgende indstillet til Cannes Filmfestival for reklamer.